Химийн бордоо ашиглаагүй, органик бүтээгдэхүүнээ борлуулж байна

“Намрын ногоон өдрүүд” үзэсгэлэн худалдаа 2 дахь өдрөө Төв цэнгэлдэх хүрээлэнд үргэлжилж байна.
ХХААХҮЯ-наас жил бүрийн намартээвэр логистик, худалдаа, эдийн засаг, байгаль цаг уурын энэ хүнд хэцүү цагт үйлдвэрлэгч, хэрэглэгчээ дэмжих,шинэ ургац, орон нутгийн брэнд,үндэсний үйлдвэрийн шилдэг бүтээгдэхүүнийг нэг цэгээс хямд үнээр худалдан авах, өвлийн нөөцөө бэлтгэх, бизнес эрхлэгчид хамтран ажиллах, туршлага солилцох нөхцөл бүрдүүлэхээр зохион байгуулдаг уламжлалтай. Үзэсгэлэн худалдаанднийслэл, орон нутгаас 400 гаруй үйлдвэрлэгч, тариаланч 2000 орчим төрлийнхүнснийшинэ ургацын ногоо, бүтээгдэхүүнийг 7 өдрийн турш түрээсийн төлбөргүйгээр худалдан борлуулж байгаа юм.Мөншинэ ургацын ногоог үйлдвэрлэгчээс хэрэглэгчдэд ойртуулахаарнийслэлд шууд борлуулах 350 цэг, дэлгүүр ажиллуулж байна.
Үзэсгэлэн худалдаанд манай улсад анхлан хэрэгжүүлсэн хүнсний органик бүтээгдэхүүнийг танилцуулж байв. Германы Эдийн засаг хөгжлийн яам, Адра төслийн санхүүжилтээр хэрэгжүүлсэн Органик хөдөө аж ахуйн түншлэл төслийн менежер Г.Цэцгээ бүтээгдэхүүнийхээ талаар ярихдаа, “Монголд органик бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэхээрСэлэнгэ аймгийн 11 суманд 400 ногоочин, 30 зөгийчин буюу анхан шатны 30 хоршооны жижиг талбайд ногоочин зөгийчидтэй хамтран ажилладаг.Төсөл хэрэгжүүлээд 4 жил болж байна.Монгол Улс 2016 онд органикийн тухайхуультай болж, 2017 оноос хэрэгжүүлж эхэлсэн. Хуулийг орон нутагттаниулан,органикийн стандартыг яаж хэрэгжүүлэх үйл ажиллагааг явуулснаарногоочид маань Монгол Улсынорганик хүнсний системд бүртгэлтэйболсон. Одоогоордавхардсан тоогоор 700 гаруй бүтээгдэхүүн гаргаж байгаа.Хүнсний ногоо гэхэд31 төрөл, үүн дээрзөгийн балнэмэгдэнэ.Баталгаажсан шошго тэмдэглэгээ бүхий органик бүтээгдэхүүнээ Засгийн газрынонлайн системд бүлгээрээ бүртгүүлсэн. Энэүзэсгэлэнд 20 гаруй бүтээгдэхүүнтэй оролцож байна. Бүтээгдэхүүн бүхэн QRкодтой” гэлээ.
Тэрбээр органик хүнс нь байгальд, хүний эрүүл мэндэд ээлтэй,тэжээллэг бүтээгдэхүүн болохыг онцлоод, “Органик гэдэг нь ногоон байна гэсэнүг.Хүнсний ногоо тариалахдаа хөрсөө эрүүл байлгах, эрчим хүч, усыг яаж багахэрэглэхэд анхаардаг.Скандиновын орны хүмүүс жилд 2-5ш пластик уут хэрэглэдэг бол монгол хүн жилд 100-150-ийг хэрэглэж байх жишээний.Иймд бид илүүорганик байж, байгалиа хайрламаар байна” хэмээв.
Органик бүтээгдэхүүн дэлхийн зах зээлдорганик бүтээгдэхүүний үнэ 2-8 дахинихбайдаг.Харин манай улсад нэгкг тутамд300-1000 төгрөгийн зөрүүтэй байна. Органик гэдэг нь химийн синтетик бордоо, генийн өөрчлөлттэй үр хэрэглэдэггүй бөгөөдолон стандарттай байдагаж.Тухайлбал, тариалангийн талбай нь өдөрт 3000 машин явдаг төв замаас дорж хаяж 250м зайтай байх, хогийн ургамалтай тэмцэхэд механик арга ашиглах,багаж,хөрсөө ариутгах, хамгийн энгийнбуюу саван, содын уусмалаархортон шавжтай тэмцдэгбайна.
ХХААХҮЯ-наас жил бүрийн намартээвэр логистик, худалдаа, эдийн засаг, байгаль цаг уурын энэ хүнд хэцүү цагт үйлдвэрлэгч, хэрэглэгчээ дэмжих,шинэ ургац, орон нутгийн брэнд,үндэсний үйлдвэрийн шилдэг бүтээгдэхүүнийг нэг цэгээс хямд үнээр худалдан авах, өвлийн нөөцөө бэлтгэх, бизнес эрхлэгчид хамтран ажиллах, туршлага солилцох нөхцөл бүрдүүлэхээр зохион байгуулдаг уламжлалтай. Үзэсгэлэн худалдаанднийслэл, орон нутгаас 400 гаруй үйлдвэрлэгч, тариаланч 2000 орчим төрлийнхүнснийшинэ ургацын ногоо, бүтээгдэхүүнийг 7 өдрийн турш түрээсийн төлбөргүйгээр худалдан борлуулж байгаа юм.Мөншинэ ургацын ногоог үйлдвэрлэгчээс хэрэглэгчдэд ойртуулахаарнийслэлд шууд борлуулах 350 цэг, дэлгүүр ажиллуулж байна.
Үзэсгэлэн худалдаанд манай улсад анхлан хэрэгжүүлсэн хүнсний органик бүтээгдэхүүнийг танилцуулж байв. Германы Эдийн засаг хөгжлийн яам, Адра төслийн санхүүжилтээр хэрэгжүүлсэн Органик хөдөө аж ахуйн түншлэл төслийн менежер Г.Цэцгээ бүтээгдэхүүнийхээ талаар ярихдаа, “Монголд органик бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэхээрСэлэнгэ аймгийн 11 суманд 400 ногоочин, 30 зөгийчин буюу анхан шатны 30 хоршооны жижиг талбайд ногоочин зөгийчидтэй хамтран ажилладаг.Төсөл хэрэгжүүлээд 4 жил болж байна.Монгол Улс 2016 онд органикийн тухайхуультай болж, 2017 оноос хэрэгжүүлж эхэлсэн. Хуулийг орон нутагттаниулан,органикийн стандартыг яаж хэрэгжүүлэх үйл ажиллагааг явуулснаарногоочид маань Монгол Улсынорганик хүнсний системд бүртгэлтэйболсон. Одоогоордавхардсан тоогоор 700 гаруй бүтээгдэхүүн гаргаж байгаа.Хүнсний ногоо гэхэд31 төрөл, үүн дээрзөгийн балнэмэгдэнэ.Баталгаажсан шошго тэмдэглэгээ бүхий органик бүтээгдэхүүнээ Засгийн газрынонлайн системд бүлгээрээ бүртгүүлсэн. Энэүзэсгэлэнд 20 гаруй бүтээгдэхүүнтэй оролцож байна. Бүтээгдэхүүн бүхэн QRкодтой” гэлээ.

Тэрбээр органик хүнс нь байгальд, хүний эрүүл мэндэд ээлтэй,тэжээллэг бүтээгдэхүүн болохыг онцлоод, “Органик гэдэг нь ногоон байна гэсэнүг.Хүнсний ногоо тариалахдаа хөрсөө эрүүл байлгах, эрчим хүч, усыг яаж багахэрэглэхэд анхаардаг.Скандиновын орны хүмүүс жилд 2-5ш пластик уут хэрэглэдэг бол монгол хүн жилд 100-150-ийг хэрэглэж байх жишээний.Иймд бид илүүорганик байж, байгалиа хайрламаар байна” хэмээв.
Органик бүтээгдэхүүн дэлхийн зах зээлдорганик бүтээгдэхүүний үнэ 2-8 дахинихбайдаг.Харин манай улсад нэгкг тутамд300-1000 төгрөгийн зөрүүтэй байна. Органик гэдэг нь химийн синтетик бордоо, генийн өөрчлөлттэй үр хэрэглэдэггүй бөгөөдолон стандарттай байдагаж.Тухайлбал, тариалангийн талбай нь өдөрт 3000 машин явдаг төв замаас дорж хаяж 250м зайтай байх, хогийн ургамалтай тэмцэхэд механик арга ашиглах,багаж,хөрсөө ариутгах, хамгийн энгийнбуюу саван, содын уусмалаархортон шавжтай тэмцдэгбайна.